Sirena har stor erfarenhet av att spela för barn i olika åldrar och har sedan 2003 varit på otaliga turnéer i Norge, Sverige och Danmark. Ensemblen har för närvarande tre olika skolkonsertprogram:

1 SIRENA-en kvartett i rörelse

SIRENA – fyra nytänkande musiker presenterar en ordlös föreställning i oavbruten kommunikation med publiken. Med blockflöjter stora som pelare och små som vasstrån rör de sig över scenen och lockar eleverna in i musiken. Fokus ligger på förmedling av känslor och stämningar, men det är upp till varje barns fantasi vad just han eller hon upplever. Någon hör ett tuffande ånglok eller fåglar som kvittrar, en annan kanske rörs i hjärtat av den gripande vaggvisan av Vivaldi eller fascineras av att man kan spela på två flöjter samtidigt. En tredje gillar att klappa med i olika rytmer eller undrar varifrån leksaksrobotarna kommer och om de blir så trötta att de måste krypa ihop på golvet?

Den äldsta musiken i föreställningen är 700 år gammal och den nyaste är skriven 2010. Frågan är dock om det överhuvudtaget är intressant vilken epok musiken kommer ifrån om den bara har något att förmedla. Eleverna blir fångade av humorn, spelglädjen och kontakten med musikerna.

Vi lovar att de blir överraskade!

Musik av G. Ph. Telemann, Chiel Meijering, T. Merula, Bo Andersen, Mattias Maute, A. Vivaldi, Louis Andriesen, H. Mancini samt en anonym mästare från 1300-talet.

Passar både för 2-3 och 4-5 klass.

2 SIRENA- med öron för det nya

Denna föreställning formedlar också stämningar såsom glädje, eftertänksamhet, humor och allvar utan att det sägs ett enda ord. Stämningarna finns i den alltigenom nutida, delvis specialskrivna musiken, och förstärks genom rörelser, mimik och gestik. Således hörs ena sekunden visslande fåglar eller smygande pantrar och i nästa uppfattar man figurer i en dataspelslabyrint och senare gymnaster som värmer upp till en musikalisk joggingtur. Musiken bjuder på allt från japansk meditation till ett skandinaviskt avgrundsvrål.

Kommunikationen både mellan musikerna och med publiken är ibland så intensiv att det händer att eleverna blir både förskräckta och hänförda. Det går ett sus genom publiken när det lilla leksakspianot bärs in, eller när den gigantiska C-basblockflöjten lyfts upp över deras huvuden.

Musiken är skriven av Hans Gefors, Chiel Meijering, Ryohei Hirose, Dick Koomans, Staffan Mossenmark, Lars Petter Hagen och H. Mancini. Föreställning är utarbetad i samarbete med Norska Rikskonsertene.

3 Runt renässansens rike

Med toner, ord och dans bjuder SIRENA barn och vuxna med på en musikalisk resa tillbaka till 15- och 1600-talet.

I SIRENAs renässansföreställning används hela blockflöjtsfamiljen från en 15 cm liten ”garklein” till den 2 m höga kontrabasblockflöjten. Musiken innehåller allt från livliga danser och högtidlig marsch till sköna och innerliga klanger. Publiken presenteras för ett allsidigt program med många överraskningar, och får dessutom en inblick i renässansens värderingar och ideal.

Musiken i programmet är skriven av M. Praetorius, T. Merula, P. Peuerl, D. Ortiz, Vulpius, T. Susato samt anonyme kompositörer. Föreställning är utarbetad i samarbete med LMS och koreografen Jane Hveding.