SIRENA spelar konsert i kyrkor, konsertföreningar och på festivaler.
Vi skräddarsyr gärna till den enskilda händelse, och tar utgångspunkt i konsertrummets möjligheter. En konsert med SIRENA vill därför alltid vara en färsk upplevelse.
Läs om SIRENAs nyaste konsertkoncept:
Med musik som knyter an till både Sverige och Danmark, och berättelser som belyser stridigheter, samarbete och sjukdomar genom tiderna, binds dåtid och nutid samman. Konserten rör sig från krig och kaos till fred och gemenskap med nedslag i och kring åren 1320, 1420, 1520 och så vidare ända fram till 2020, då den globala coronapandemin uppmanade till både historiska tillbakablickar och reflektioner över den globaliserade värld vi alla är del av.
Nordens äldsta kända folkvisa, ”Drömde mik en dröm i nat”, bildar tillsammans med Michael Bønsdorfs nykomponerade verk baserat på melodin den musikaliska ramen för mer än 700 års musik. Verk av bland annat Dowland, Buxtehude och den svenska musikens fader, Johan Helmich Roman, lägger tillsammans med danske Carl Nielsen musik till den gemensamma dansk-svenska historien.
Ett helt nytt verk av den svenska tonsättaren Lovisa Duprat har sin utgångspunkt i coronakrisen. Verket är ett slags ljudlandskap som skildrar Öresund från förr till nu.
Bakgrund för konserten
Under coronakrisen stod SIRENA under långa perioder utan möjlighet att träffas och repa tillsammans. Med hälften av medlemmarna i Sverige och hälften i Danmark gjorde restriktionerna det omöjligt. Utifrån detta hinder uppstod idén till ett konsertprogram där historiska kriser mellan de två länderna löper som en röd berättartråd och utgör bakgrunden till både ny och äldre musik som relaterar till ländernas gemensamma historia.
"Från ärkefiender till broderfolk" spelar SIRENA både som konsert med paus, och i en kortare utgåva som 1 timmes konsert.